ΕΝΑ BLOG ΜΕ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΤΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 1977). ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 90lepta.com, ΤΟ www.retrodb.gr, ΤΟ www.cine.gr, ΤΟ www.sansimera.gr ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ''.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ Panos t, ΠΑΝΟ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑΝΟ ΤΙΜΟΘΕΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΛΑΣ

Πάρλας Χρήστος
Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Διακρινόταν για την εκπληκτική φωνή του, που τον έκανε να ξεχωρίζει στον θεατρικό χώρο.
Ο Χρήστος Πάρλας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα στη Σχολή Κ. Μιχαηλίδη και είχε δασκάλους, μεταξύ άλλων, τους Βόκοβιτς, Φιλιππίδη, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμό.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957, στο έργο του Ζιροντού Τεσσά, που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο, και πολύ σύντομα αναδείχθηκε ως ηθοποιός κύριων και πρωταγωνιστικών ρόλων. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1962, έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, με τις ταινίες Δέκα Μέρες στο Παρίσι και Ο Γαμπρός μου ο Δικηγόρος.
Ακολούθησαν πολλές άλλες ταινίες και συνεργασίες με πολλούς θιάσους, ενώ την περίοδο '65-'66 υπήρξε συνθιασάρχης, με τους Φιλιππίδη, Σκιαδά, Παπαγιάννη, στο Θέατρο Θυμέλη, στη Θεσσαλονίκη. Τη δεκαετία του '70 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου ερμήνευσε πρώτους ρόλους σε έργα του αρχαίου δράματος, όπως στον Φιλοκτήτη, αλλά και ρόλους από το κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο, με ερμηνείες που συζητήθηκαν. Συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως τον Αλέξη Μινωτή, τον Αλέξη Σολομό, τον Κωστή Μιχαηλίδη κ.ά.
Η φιλμογραφία του υπήρξε πολύ πλούσια. Από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε, ξεχωρίζουν: Δέκα μέρες στο Παρίσι, Η μικρή ζητιάνα, Η βίλα των οργίων, Ο ουρανοκατέβατος, Φτωχό μου σπουργιτάκι, Ο αλήτης και ο μπάτσος, Κοντά σου γνώρισα την αγάπη, Τρικυμία μιας καρδιάς, Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν, Πλήγωσες την αγάπη μου, Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Η πρώτη αγάπη, Στη σκιά μιας άλλης κ.ά.
Αλλά και στη μικρή οθόνη είχε μεγάλη δραστηριότητα. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την πολύκροτη τηλεοπτική σειρά Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχε πρωταγωνιστήσει ακόμα στις τηλεοπτικές σειρές Αμαρτίαι γονέων, Η κραυγή των λύκων, Καταδίωξη, Κληρονόμοι, Μαντώ Μαυρογένους, Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα, Οι μεγιστάνες κ.ά.
Ο Χρήστος Πάρλας απέσπασε το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Παναμά το 1968 για την ταινία 11.43, Αντίο. Θείος του υπήρξε ο τενόρος και παλιός ηθοποιός της οπερέτας Τάσος Πάρλας. Είχε παντρευτεί δύο φορές, με τις ηθοποιούς Νανά Σκιαδά και Λία Μανουσακη.
Πέθανε, σε ηλικία 76 ετών, στις 3 Απριλίου του 2012.
Φιλμογραφία
Ο αλήτης και ο μπάτσος (1989)
Η Διαδικασία (1976)
Κοντά σου Γνώρισα την Αγάπη (1969) [Τάσος Βείνογλου]
Τρικυμία μιας Καρδιάς (1969) [Αλέκος Αναστασιάδης]
Αφροδίτη το Κορίτσι που Πόνεσε (1968) [Τέλης Δονάτος]
Βυζαντινή Ραψωδία (1968)
Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968)
Νόμος της Ζωής (1967)
Το Κορίτσι της Οργής (1967) [Κοσμάς]
Ψωμι για εναν Δραπετη (1967)
Μην Αδικήσεις Ορφανή (1966)
Πλήγωσες την Αγάπη μου (1966) [Κώστας]

Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) [Ντίνος Βαρνέζης]
Ειναι Βαρύς ο Πόνος μου (1965) [Δημήτρης]
Ο ουρανοκατέβατος (1965) [Μίμης]
Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965) [Γιάννης (Τζόνι) Τερζής]
Η βίλα των οργίων (1964) [Γιώργος]
Η πρώτη αγάπη (1964)
Στη Σκια μιας Αλλης (1964)
Αστέρια στο Βούρκο (1963)
Η Μικρή Ζητιάνα (1963)
Τα Παλιόπαιδα (1963) [Χρήστος]
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) [Τζόνι]
Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος! (1962) [Νότης]
Σειρές που έχει παίξει
Άγνωστος 1988 ΕΤ2
Αμαρτίαι γονέων 1993 ΕΤ2
Βραδινές καμπάνες 1996 ΕΤ1
Δίκη 1991 ΕΤ2
Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη 1985 ΕΡΤ
Η κραυγή των λύκων 1981 ΥΕΝΕΔ
Καταδίωξη 1977 ΥΕΝΕΔ
Κλειστά παράθυρα 1992 ΕΤ1
Κληρονόμοι 1981 ΕΡΤ

Μαντώ Μαυρογένους 1983 ΕΡΤ
Μαρία Δημάδη 1987 ΕΤ2
Ο βασιλιάς και το άγαλμα 1975 ΥΕΝΕΔ
Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα: Αύριο για πάντα 2007-2008 ALPHA

Οι μεγιστάνες 1997 Ωμέγα TV
Τα παιδιά της Νιόβης 2004 ΝΕΤ
Το κεφάλι της Μέδουσας 1993 ΕΤ2
Το τίμημα 1992 NEW
Το τραστ 1990 ΑΝΤ1
Φάκελος Αμαζών 1991 ΑΝΤ1

ΑΠΟ ΤΟ www.sansimera.gr, ΤΟ 90lepta.com ΚΑΙ ΤΟ www.retrodb.gr

2 σχόλια:

ΣΤΕΛΙΟΣ. Β είπε...

...και απεβίωσε δυστυχώς σημερα 3 Απριλίου 2012.

Ανώνυμος είπε...

Η δευτερη συζυγος του ηταν η επισης ηθοποιος Λια Μανουσακη και ειχαν δυο κορες.